Vid mitt köksfönster

Jag älskar att sitta vid mitt köksbord. Det är den bästa platsen i hela huset. Om jag vrider huvudet…ja, knappt det…lite lätt åt vänster, mot fönstret, så kan jag se grinden ut mot gatan och fånga sekunderna när bilarna, som oftast är på väg upp till Lokalföreningen för att köpa byggmaterial eller djurfoder, far förbi.

Rakt utanför fönstret, kan jag följa alla årstider på den förvuxna syrénen utanför det röda gästhuset. Idag är grenarna alldeles vita av frost och fjolårsblommorna, som aldrig blev avklippta, ser ut som små klasar av diamantsmycke som sträcker sig rakt upp mot himlen och de får mig plötsligt att fundera på vad rikedom är.

Fönsterkarmen i köket är fylld av både vackra ting, blommor och andra saker som av bekvämlighet hamnat där. De finns just där enligt samma system som saker hittat sin plats i resten av huset, det vill säga ett lättjans system.
Mitt i fönstret står en svart gammal fotogenlampa utan glashals.  Mot en av de små rutorna, mellan de vita träspröjsarna, står en inramad svartvit bild av ett vackert stugfönster lutad. Vid ena sidan ett konstverk från min dotter – ett orange blomstercollage utklippt från nån veckotidning med blankt papper som klistrats upp på en bit kartong. Några lavendelpåsar, anteckningsblock, idéboken, trädgårdsdagbok, några pennor, svärburken, julkort instuckna mellan blomsterkrukorna som står på rad – tre småblommiga pelargonior, två calanshoe (livsblad) – och en ampel upphängd på den ena fönsterkarmen i det tredelade fönstret . I ampeln, som är av koppar och som av ålder och brist på putsning fått en vacker, mörk patina, tjocka blad av en växt jag inte minns namnet på, men som jag fick av mormor för många år sedan och som blommar i överflöd varje sommar med klarblå klockor på spröda små stänglar och som tar in en bit himmel i huset alla snöfria månader.

En stor trälåda på köksbordet är fylld av sommarlöften. Där har jag satt ner äggkartonger, fyllt på med jord och stoppat ner fröer som snart ska bryta genom det svarta och utlova livskraft.

Jag har bytt ut de röda julgardinerna mot ett par tjocka, gula med gröna små ränder. De får hänga där tills efter påsk. Tills vårsolen kallar till utefika och våt, mjuk jord fylld med daggmaskar.

Mitt hem ligger fortfarande i träda och dammråttorna härstammar från när dvalan inträdde. Jag väntar på att ett plötsligt rus av vår och lite lycka och lite kraft ska få mig att städa, verkligen städa. Uppifrån och ner, rum för rum. Göra vackert. Göra i ordning. Ibland ser jag det framför mig. Hur jag far fram med skurborste och såpa, med huckle och städrock. Då känns det nästan som om det redan är gjort och jag kan behålla bilden av ett rent och vackert hem några timmar, tills verkligheten tar vid.

Då sätter jag mig vid köksbordet igen. Och tittar ut. På katten som vässar klorna mot hasselträdets stam vid den lilla lekstugan. På vattendroppet från den trasiga stuprännan, som rytmiskt och mjukt faller ner i den kvarglömda stora terracottakrukan  vid husknuten. Det är bara den ena kanten och halva ovansidan av krukan som syns i snön och jag bekymrar mig lite för om den kommer att spricka när vattnet i den fryser och smälter om vartannat.

Katterna vill fortfarande inte vara ute mer än korta stunder. Allt går fortfarande på lågvarv. Min lilla shetlandsponny har smitit ut några gånger ur hagen redan och det är nog mitt bästa vårtecken. Hon gör så, den lilla. Idag har jag stängt av hagen med en presenning, för att se om hon stannar kvar hela dagen. El eller andra stakethjälpmedel hjälper inte. Hon är en gammal dam med vanor och ovanor och hon gör lite som hon vill. Och hon säger att det finns grönt gräs någonstans där utanför hagen, utanför vår lilla värld här på gården. Man måste bara bestämma sig, samla mod, trotsa farorna och ge sig ut där, ut i världen bland människor och deras bilar, gevär, tidsbrist, ambitioner, pengar, rädslor…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.